Tmavá nebo hořká?
Říkáme bílá, mléčná a hořká čokoláda. Ale je kvalitní tmavá čokoláda opravdu hořká? Tmavá čokoláda vyrobená z kvalitních kakaových bobů totiž není primárně hořká. Pokud ovšem použijete nekvalitní kakaové boby nebo boby přepražíte, vznikne hořkost.
U kvalitní tmavé čokolády najdete spoustu chuťových tónů, je mnohovrstevnatá, jiná chuť je na začátku, uprostřed a na konci. Některé tmavé čokolády chutnají po ovoci, jiné po karamelu či oříškách. Záleží to na odrůdě kakaových bobů a na lokalitě (terroir).
Je zajímavé, že v angličtině se standardně používá white, milk and dark chocolate. V češtině se zaužívalo označení hořká.
Ale víte, co si myslím? Jak se zákazníci budou čím dál víc setkávat s kvalitní tmavou čokoládou, tak se i v češtině termín hořká čokoláda změní na tmavá čokoláda.