Tmavá čokoláda nebo hořká čokoláda?

Tmavá nebo hořká?

Říkáme bílá, mléčná a hořká čokoláda. Ale je kvalitní tmavá čokoláda opravdu hořká? Tmavá čokoláda vyrobená z kvalitních kakaových bobů totiž není primárně hořká. Pokud ovšem  použijete nekvalitní kakaové boby nebo boby přepražíte, vznikne hořkost.

U kvalitní tmavé čokolády najdete spoustu chuťových tónů, je mnohovrstevnatá, jiná chuť je na začátku, uprostřed a na konci. Některé tmavé čokolády chutnají po ovoci, jiné po karamelu či oříškách. Záleží to na odrůdě kakaových bobů a na lokalitě (terroir).

Je zajímavé, že v angličtině se standardně používá white, milk and dark chocolate. V češtině se zaužívalo označení hořká.

Ale víte, co si myslím? Jak se zákazníci budou čím dál víc setkávat s kvalitní tmavou čokoládou, tak se i v češtině termín hořká čokoláda změní na tmavá čokoláda.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.