Tmavá čokoláda nebo hořká čokoláda?

Tmavá čokoláda nebo hořká čokoláda?

Říkáme bílá, mléčná a hořká čokoláda. Ale je kvalitní tmavá čokoláda opravdu hořká? Tmavá čokoláda vyrobená z kvalitních kakaových bobů totiž není primárně hořká. Pokud ovšem  použijete nekvalitní kakaové boby nebo boby přepražíte, vznikne hořkost.

U kvalitní tmavé čokolády najdete spoustu chuťových tónů, je mnohovrstevnatá, jiná chuť je na začátku, uprostřed a na konci. Některé tmavé čokolády chutnají po ovoci, jiné po karamelu či oříškách. Záleží to na odrůdě kakaových bobů a na lokalitě (terroir).

Je zajímavé, že v angličtině se standardně používá white, milk and dark chocolate. V češtině se zaužívalo označení hořká.

Ale víte, co si myslím? Jak se zákazníci budou čím dál víc setkávat s kvalitní tmavou čokoládou, tak se i v češtině termín hořká čokoláda změní na tmavá čokoláda.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení