O nás
Celý život mám ráda čokoládu. Kamkoli jedu, kupuju čokolády a čokoládové tyčinky a zkouším nové chutě. Tato moje láska mě dovedla až k výrobě vlastní čokolády. Ne té, kdy si koupíte od jiného velkého výrobce kakaovou hmotu, kterou rozpustíte a nalejete do forem. Ale té, kdy si najdete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v melanžéru, mlýně s kamenným dnem a kamennými koly. Tak získáte kakaovou hmotu. Po odležení (staření), kdy ještě dobíhají započaté chuťové procesy, hmotu zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete. Tomuto procesu se říká temperace a je to taková alchymie, kdy každý stupeň teploty hraje roli. Pak už jen nalejete do forem a po ztuhnutí vyklepnete a zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.
Vše probíhá u jednoho výrobce, a proto se takové čokoládě ve světě říká BEAN TO BAR neboli hezky česky OD BOBU K TABULCE. Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. Výroba jedné tabulky trvá i týden, ale výsledek stojí za to!
Více se o mém příběhu můžete dočíst v internetové ONA DNES zde.
Mým cílem je vyrábět skvělou čokoládu, tak jsem chtěla zjistit, jak si Míšina čokoláda stojí ve světě. V roce 2017 jsem poslala jednu tabulku do prestižní soutěže Academy of Chocolate Awards 2017 a rovnou jsem za ni dostala ocenění. 75% tmavá čokoláda z bobů z Tanzanie vyhrála stříbrnou mezi 800 hodnocenými čokoládami z celého světa, od Nového Zélandu po Spojené arabské emiráty. Ve stejném roce v regionální soutěži International Chocolate Awards v Budapešti naše 75% tmavá čokoláda s pomerančem získala bronzové ocenění. Letos v květnu jsem poslala 7 tabulek do soutěže Academy of Chocolate Awards 2018 (více zde) a dostala jsem za ně 7 ocenění - zlaté, stříbrné a 5 bronzových. Zlaté ocenění získala 70% tmavá čokoláda za bobů z Vietnamu. V soutěži se posuzovalo 1200 čokoládových výrobků ze 45 zemí. Je to velká čest a máme obrovskou radost :)
Dobrou chuť!
Vaše
Míša D.