Moje čokoládová cesta
Celý život mám ráda čokoládu. Kamkoli jedu, kupuju čokolády a čokoládové tyčinky a zkouším nové chutě. Když jsem v Irsku ochutnala první čokoládu vyrobenou metodou bean to bar, tak mi to úplně otevřelo oči. Zjistila jsem, že čokoláda nemusí být jenom sladká nebo hořká, ale může mít v sobě spoustu chuťových tónů - podobně jako víno nebo řemeslná káva.
Tento zážitek z poctivé bean to bar čokolády ve mně zůstal a v roce 2015 jsem založila značku Míšina čokoláda a pustila jsem se do výroby vlastní čokolády.
Výroba poctivé pravé čokolády
Nejdříve si dovezete ty nejlepší kakaové boby na světě, pečlivě je protřídíte, opražíte (různé boby vyžadují různou teplotu a dobu pražení), nadrtíte, odslupkujete a pak několik dní melete v melanžéru, mlýně s kamenným dnem a kamennými koly. Tak získáte kakaovou hmotu. Po odležení (staření), kdy ještě dobíhají započaté chuťové procesy, hmotu zahřejete, ochladíte a znovu zahřejete. Tomuto procesu se říká temperace a je to taková alchymie, kdy každý stupeň teploty hraje roli. Pak už jen rozpuštěnou ztemperovanou čokoládu nalejete do forem a po ztuhnutí vyklepnete a ručně zabalíte. Dobře ztemperovaná čokoláda se krásně leskne a při odlomení hlasitě křupne.
Tento způsob výroby přímo z kakaových bobů se nazývá bean to bar. Úplně všechny produkty, které v e-shopu nabízím, jsou vyrobeny poctivě touto metodou. Je úžasné, jak můžete během tohoto procesu ovlivnit chuť čokolády. Taková čokoláda nás překvapí bohatou paletou chuťových tónů. Nemusí být vůbec hořká a může chutnat třeba po ovoci, karamelu či oříškách. Má intenzivní chuť a nízký obsah cukru.
Díky tomu, že si kakaové boby sama objednávám, tak vím, z jakých farem pocházejí, a platím za ně férové ceny. To je pro mě velmi důležité, protože na některých kakaových plantážích se využívá dětská práce. Je to zejména problém v Ghaně a Pobřeží Slonoviny, odkud pochází nejvíce kakaových bobů používanývh ve velkovýrobě.
Ocenění na světových soutěžích
Od roku 2017 získaly Míšiny čokolády již více než 50 ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích včetně několika zlatých medailí. Jako první česká čokoláda v historii soutěže získala také nejvyšší ocenění – tři hvězdy – v nejprestižnější světové gastro soutěži Great Taste Awards v Anglii.
Tři hvězdy získávají každý rok jen necelá 2% ze všech přihlášených produktů! Toto ocenění získala čokoláda Sametová.
Další tři naše čokolády získaly zlatou medaili na prestižní světové soutěži Academy of Chocolate Awards v Londýně. Jsme jediná česká čokoládovna, která získala zlatou medaili v celé historii této soutěže.
Ocenění ve světě získávají naše čokolády opakovaně každý rok. Díky tomu víme, že jdeme správným směrem a držíme tu nejlepší možnou kvalitu a řemeslnost.
Některá z ocenění i se slovy porotců:
OCENĚNÍ |
POPIS A HODNOCENÍ POROTCŮ |
PRODUKTY |
|
Nejvyšší ocenění z prestižní gurmánské soutěže Great Taste Awards v Anglii získala v roce 2020 Sametová čokoláda. Toto ocenění získává každý rok pouze 1,6% výrobků a Míšina čokoláda je jedinou českou čokoládou, která toto ocenění v celé historii soutěže získala. Porotci pozitivně hodnotili komplexnost tabulky, kdy se postupně objevují různé ovocné tóny, přitom žádný nedominuje, ale navzájem se doplňují. Velmi vyvážená a harmonická čokoláda. Dlouhá komplexní dochuť s květinovými tóny a příjemnou ovocností. |
|
|
2 hvězdy získala v roce 2022 Tmavá čokoláda Peru 70%. Jemná a ovocná s tóny citrusů a ananasu. Jemná a krásně se rozpouští na jazyku. |
|
|
2 hvězdy získala v roce 2021 Tmavá čokoláda Tanzanie 100%. Hladká až krémová, chuťově komplexní a bohatá, ovocná. Pomalu se rozpouští na jazyku a objevují se přitom další chutě a závěrečná bohatá ovocnost zůstává na jazyku ještě dlouho poté, co už v ústech nemáte žádnou čokoládu. V roce 2020 tato čokoláda získala ještě zlatou medaili na světové soutěži Academy of Chocolate Awards v Londýně.
|
|
|
2 hvězdy získala v roce 2021 Tmavá čokoláda Bali Jembrana 70%. Medové, květové tóny. Tohle je čokoláda pro dospělé, protože je velmi komplexní. Harmonická, ovocná, prostě delikátní. |
|
|
2 hvězdy získala v roce 2021 Mléčná čokoláda Šalamounovy ostrovy 60% s kozím mlékem. Krémová, chuťově komplexní a bohatá čokoláda. Tabulka plná překvapení. Příjemné tóny karamelu a medu, doplněné velmi jemnou chutí kozího mléka.
|
|
|
2 hvězdy získal v roce 2021 i čokoládový krém s lískovými oříšky Šalamounka polosladká. Čokoládový krém pro dospělé. Nejdříve úžasné aroma pražených lískových oříšků, potom následuje chuť čokolády. Není přehnaně sladká. Extrémně dobře udělaný produkt. Je až nebezpečně dobrá a mohli bychom jí sníst hodně. |
|
|
2 hvězdy získala v roce 2020 Mléčná čokoláda Madagaskar 58,5% s borůvkami. Delikátní čokoláda s tmavě mahagonovou barvou a úžasně svěžím aroma kakaa a ovoce. Chuť borůvek krásně doplňuje chuťové tóny kakaových bobů. Velmi uspokojující a nezapomenutelná čokoláda. V roce 2020 tato čokoláda získala ještě zlatou medaili na světové soutěži Academy of Chocolate Awards v Londýně.
|
|
|
2 hvězdy získala v roce 2020 Tmavá čokoláda Šalamounovy ostrovy 70%. Hladká a krémová čokoláda s velmi uspokojující a harmonickou chuťovou cestou. Zemitá, s tóny dřeva, kouřová, sladká i hořká, lehce kořeněná, ovocná i oříšková. Komplexní a naprosto delikátní. Opravdový vítěz. |
|
|
2 hvězdy získala v roce 2020 Tmavá čokoláda Nikaragua Rugoso 70%. Krásně se rozpouští na jazyku a uvolňuje chuťové tóny zralých švestek. Cítíme bohaté kořeněné ovocné tóny. Na této čokoládě je něco dekadentního a chcete se vracet pro další kousek. |
|
|
Zlatou medaili na evropské soutěži International Chocolate Awards v roce 2019 získala Mléčná čokoláda Madagaskar 50%. Tato čokoláda ve stejném roce získala bronzovou medaili na prestižní světové soutěži Academy of Chocolate Awards v Londýně a hvězdu ve světové gurmánské soutěži Great Taste Awards. |
|