Horká čokoláda
Pravá horká čokoláda, jemně strouhaná. Připravíte si z ní nápoj bohů, který není příliš sladký, prostě tak akorát čokoládový :-) Strouhanou čokoládu můžete použít i na dochucení kaše, jogurtu nebo dezertu. Dá se použít i jako čokoláda na vaření - kvalitní tmavá čokoláda, kterou už nemusíte lámat ani strouhat.
Značky
Horká čokoláda z výběrových bio kakaových bobů z Madagaskaru v elegantním černém obalu s vánoční etiketou. Vychutnejte si čokoládu v tekuté podobě. Do 1 dl horkého mléka...
Vánoční horká mléčná čokoláda, která zahřeje. Do mléčné čokolády s vysokým obsahem bio kakaových bobů z Madagaskaru jsme přidali skořici, zázvor, kardamom, hřebíček a...
Horká čokoláda z výběrových bio kakaových bobů z Madagaskaru. Jemná a ovocná. Vychutnejte si čokoládu v tekuté podobě. Do 1 dl horkého mléka přidejte 4 lžičky nastrouhané...
Horká čokoláda z výběrových bio kakaových bobů z Madagaskaru. Jemná a ovocná. Vychutnejte si čokoládu v tekuté podobě. Do 1 dl horkého mléka přidejte 4 lžičky nastrouhané...
Nastrouhaná čokoláda z výběrových bio kakaových bobů z Tanzanie. Bez přidaného cukru! Vychutnejte si čokoládu v tekuté podobě. Do 1 dl horkého mléka přidejte 4...
Co je horká čokoláda?
Horká čokoláda je tradiční nápoj, který si lidé vychutnávají již po staletí. Připravuje se tak, že se nastrouhaná čokoláda rozpustí v mléce nebo vodě a přidají se různé přísady a koření. Na rozdíl od jejího "příbuzného" - horkého kakaa, které se vyrábí z kakaového prášku, horká čokoláda nabízí bohatší a luxusnější chuťový zážitek. Použití pravé čokolády jí dodává hladkou a krémovou konzistenci.
Původ horké čokolády
Původ horké čokolády lze vystopovat až do starověkých civilizací Střední Ameriky, jako byli Mayové a Aztékové. Tyto starobylé kultury si velmi vážily čokolády pro její božské vlastnosti a považovaly ji za posvátný elixír. Mayové věřili, že kakaovník je dar od bohů a používali kakaové boby jako formu měny. Připravovali hořký a pikantní nápoj nazvaný "xocoatl", který se ovšem míchal s vodou a doplňoval kořením. Byl to takový předchůdce dnešní horké čokolády :-)
Proč horká čokoláda?
Pokud milujete čokoládu, tak horká čokoláda je pro vás další způsob jak si ji vychutnat. S každým douškem se přenesete do čokoládové blaženosti. Můžete si ji namíchat s vaším oblíbeným mlékem nebo vodou.
Nápoj do chladných dní
Není nic lepšího, než si sednout do gauče nebo do křesla s hrnkem horké čokolády. Horká čokoláda je ideálním společníkem ke knížce nebo třeba k filmu.
Jak ji připravit
S klasickým mlékem, alternativním mlékem, smetanou nebo vodou. Můžete ji dále upravit podle svých představ přidáním různých přísad a ozdob. Možnosti jsou nekonečné. Ať už dáváte přednost klasické horké čokoládě se šlehačkou nebo chcete experimentovat s dalšími přísadami jako chilli a další koření.
Naší horkou čokoládou si můžete posypat i kaše, jogurty nebo dezerty.
Zdravotní přínosy horké čokolády
Horká čokoláda není pouze pochoutka pro chuťové pohárky, ale má i zdravotní benefity.
Antioxidanty
Tmavá čokoláda, hlavní ingredience horké čokolády, je plná antioxidantů nazývaných flavonoidy. Ty pomáhají chránit váš organismus před volnými radikály, které mohou přispívat k různým onemocněním. Když si dopřejete hrnek horké čokolády, darujete svému tělu dávku antioxidantů.
Oživení nálady
Čokoláda je často spojována s radostí a potěšením. Horká čokoláda obsahuje látky, které stimulují produkci endorfinů, tzv. hormonů štěstí v našem mozku. Takže příště, když vám bude smutno, sáhněte po hrnku horké čokolády. Ta vám zvedne náladu.
Energie a koncentrace
Další přínos horké čokolády je zlepšení koncentrace a kognitivních funkcí díky obsahu theobrominu. Je to ideální způsob, jak se nabudit v odpoledních hodinách, když nechcete pít kávu.
Časté otázky k horké čokoládě
-
Je horká čokoláda stejná jako horké kakao?
Horká čokoláda a horké kakao jsou oboje teplé čokoládové nápoje, ale liší se složením. Horká čokoláda je vyrobena tak, že se rozpustí pravá čokoláda v mléce. Horké kakao vytvoříte přidáním odtučněného kakaového prášku do mléka. Použití pravé čokolády dává horké čokoládě bohatší a výraznější chuť.
-
Mohu použít mléko i vodu k přípravě horké čokolády?
Horká čokoláda se může připravit buď s kravským mlékem nebo s alternativním mlékem nebo s vodou. Použití mléka dává horké čokoládě krémovější konzistenci, zatímco s vodou vytvoříte lehčí nápoj.
-
Jaké jsou oblíbené přísady na horkou čokoládu?
Některé oblíbené přísady jsou šlehačka, marshmallows, skořice nebo chilli.