Výrobce čokolády

Výrobce čokolády (chocolate maker) nebo čokolatiér (chocolatier)?

Výrobce čokolády není čokolatiérem a čokolatiér není výrobcem čokolády!

Čokolatiér kupuje kakaovou hmotu (většinou ve formě peciček) od jiného velkovýrobce. Výrobce čokolády sám vyrábí čokoládu přímo z kakaových bobů.

Přijde mi, že okolo těchto dvou termínů jsou stále nejasnosti. Zkusím stručně vysvětlit pracovní postup u výrobce čokolády a u čokolatiéra.

Výrobce čokolády

Výrobce čokolády si sám testuje a vybírá kakaové boby. Zná jejich původ a podmínky pěstování. Dováží je přímo od farmáře či kooperativu nebo z meziskladu v Evropě. Boby ručně přebírá, praží na nízké teploty, drtí a profukuje. Několik dní je mele v kamenném mlýnu. Vzniklou čokoládu staří, aby doběhly chuťové procesy. Takto vzniká jeho vlastní kakaová hmota. Etická a chuťově jedinečná! Zprostředkovává zákazníkovi výjimečnou chuť kakaových bobů. Výroba vlastní kakaové hmoty trvá až týden, ale stojí to za to! Potom už výrobce čokolády pracuje s vlastní kakaovou hmotou podobně jako čokolatiér s koupenou kakaovou hmotou. Rozpustí ji, ztemperuje a naleje do forem. Ztuhlou čokoládu vyklepne z forem a zabalí.

Čokolatiér

čokalatiér

Čokolatiér koupí kakaovou hmotu od velkovýrobce ve formě peciček. Pecičky rozpustí, ztemperuje a čokoládu naleje do forem. Ztuhlou čokoládu vyklepne z forem a zabalí.


Výhody a nevýhody?

Výroba čokolády metodou bean-to-bar neboli od bobu po tabulku je pracná, proto je čokoláda dražší. Kupujete ale jedinečnou etickou čokoládu, z výběrových kakaových bobů, ručně vyrobenou od začátku do konce. Je na ní podpis autora :-)


Výroba čokolády z koupené kakaové hmoty je výrazně rychlejší, proto i levnější. Produkt je univerzální, stejnou chuť najdete u jiných produktů. Je to dáno tím, že hmota už je vyrobená a vy nemůžete upravovat teplotu pražení, dobu pražení a mletí. Není zde osobní vazba na farmáře, nevíte, kolik se jim platí za kakaové boby a jaké podmínky jsou na farmách.


Čokoláda vyrobená přímo z kakaových bobů má na obalu označení BEAN-TO-BAR a ve složení není kakaová hmota.

Míšina čokoláda je 100% výrobce čokolády bean to bar, žádné kakaové pecičky v naší manufaktuře nenajdete

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.